Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otočni prijevoz i dalje sufinancira Vlada

17.05.2014.

14:16

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Punih pet mjeseci iz državnog proračuna ne stižu dogovorena sredstva za subvenciju javnoga prijevoza na otocima. I tako treću godinu zaredom. Ipak, nakon niza intervencija, odnedavno creski, a ne više riječki "Autotrans", dobio je ugovor koji su svi čekali.

Kako dugo nije bilo predviđenog novca i ugovora koji Autotransu i njegovim korisnicima jamči subvenciju otočnoga prijevoza, iz uptave su pisali Vladi, ministarstvima i medjima. Nisu dugo čekali na odgovor i jamčenje sredstava, iako se tijekom prvih pet mjeseci nakupio nedostatak od 10,2 milijuna kuna. Olakšanje su osjetili i u Autotransu, ali i stanovnici Krka, Cresa, Lošinja, Raba, Paga,  Brača, Korčule i Pelješca.

Otočani su se zabrinuli da bi se problem mogao prelomiti preko njihovih leđa, a tisuću zaposlenika prijevozničke tvrtke da bi njihovih 450 autobusa moglo ostati nezaposleno. Autotrans je, inače, prije koji dan iz Rijeke svoje sjedište preselio u grad Cres kako bi smanjio brojne troškove. U Hrvatsku je stigla i strana konkurencija, pa je potrebno poboljšati uslugu i štedjeti gdje god je to moguće.

Po novome creski prijevoznik prilagođava se zahtjevima tržišta, a uz domaće ima i niz stranih linija te može konkurirati na europskom tržištu. Javlja Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.