Hrvatski radio

Radio Rijeka

Otvoren arheološki park na Principiju

20.02.2014.

20:02

Autor: Larissa Smokvina / Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Arheološki park s ostacima rimskog Principija svečano je otvoren u središtu Rijeke. Bit će to novi turistički i kulturni potencijal našega grada, a oduševio je i ministricu kulture koja ga je došla otvoriti.

Principij je kompleks zgrada vojnog zapovjedništva južnog sektora obrambenog sustava za zaštitu istočne granice Rimskog carstva, poznatog pod nazivom Claustra Alpia Iuliarium. Sustav se protezao od tadašnje Tarsatike, odnosno Rijeke, do planinskih predjela Julijskih Alpi. Principij je sagrađen u drugoj polovini 3. stoljeća a srušen je početkom 5. stoljeća. Dovršen Arheološki park predstavlja izvorni kameni pod, obodne zidove, pokrajnje prostorije, stepeništa te zid središnje građevine, za koju se pretpostavlja da je bila bazilika. Ostatak te građevine je danas pod obližnjim stambenim zgradama.

Prema arheološkom istraživanju iz 2007. godine, kompleks kasnoantičkog rimskog vojnog zapovjedništva sagrađen je u trećem, a srušen početkom petog stoljeća. Uređen po projektu arhitekta Nenada Fabijanića, novi turistički i kulturni potencijal Rijeke oduševio je i ministricu kulture Andreu Zlatar Violić. Program otvorenja uveličali su članovi zbora i orkestra Opere te Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca a otvorena je izložba koja dokumentirano prikazuje sve faze arheoloških istraživanja i uređenja lokaliteta tijekom sedam godina.

Arheološki park u riječkom Starom gradu primjereno je rekonstruiran povijesni prostor na način koji odgovara njegovoj prvobitnoj namjeni - otvoreni reprezentativni prostor za okupljanje i komunikaciju. Ministrica Zlatar Violić kaže da se na tom prostoru, nevjerojatno zaštićenom od utjecaja ugostiteljskih i sličnih objekata i sa sjajnom akustikom, mogu raditi vrhunske izvedbe. 

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da zapušten djelić grada napokon dobiva svoju pravu funkciju - okupljanje i druženje građana. Uz to, i Rijeka se sada može pohvaliti činjenicom da je grad star dva tisućljeća. U arheološka istraživanja koja su počela 2007. godine te uređenje arheološkog parka stajalo je Grad Rijeku 15 milijuna kuna prikupljenih od spomeničke rente, a Ministarstvo kulture uložilo je simboličnih 150 tisuća kuna. 

Osim arheološkog parka, Rijeka ima i novi suvenir - repliku listića, dijela brončanog lovorovog vijenca, koji se običavao stavljati na glave kipova. Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.