Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:09 / 10.12.2014.

Autor: Neva Funčić

Otvoren poziv za zakup kapaciteta budućeg LNG terminala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Aktualiziran LNG terminal u Omišlju je jedan od projekata koje Vlada predlaže Bruxellesu za novi europski investicijski plan. Ovog tjedna je raspisan javni poziv za zakup kapaciteta budućeg terminala, rekao je u emisiji ''Tris'' Radio Rijeke direktor tvrtke LNG Hrvatska Mladen Antunović.

Terminal kapaciteta šest milijardi kubnih metara plina trebao bi biti izgrađen do 2019. Iako je zemljište u vlasništvu tvrtke Roberta Ježića koji je na švicarskoj adresi, Europska komisija je za pripremu dokumentacije izdvojila pet milijuna eura.

Direktor LNG Hrvatska Mladen Antunović kaže da je javni poziv za zakup kapaciteta otvoren do 1. svibnja. Podsjeća da je teren još uvijek u vlasništvu tvrtke ĆUF, registrirane u Omišlju, u vlasništvu talijanske tvrtke Adria Oil i hrvatske Dina Petrokemija. Antunović tvrdi da država ima jasan mehanizam kako može doći u posjed tog zemljišta: jedan je način da se s vlasnikom pokuša dogovoriti zamjena za drugu lokaciju, drugi je mehanizam izvlaštenja. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.