Hrvatski radio

Radio Rijeka

PGŽ prva e-županija u Hrvatskoj

29.05.2014.

16:56

Autor: Olga Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska županija prva u Hrvatskoj kreće u projekt e-županija čiji je cilj izgradnja širokopojasne pristupne mreže za brzi internet, uz uvođenje novih informatičko-komunikacijskih tehnologija i razvijanje novih servisa na području čitave županije.

Već krajem ove godine lokalni projekti iz Primorsko-goranske županije bit će spremni za kandidiranje na nacionalnim natječajima, ali i za evropske fondove, rečeno je na današnjem potpisivanju Sporazuma o suradnji na projektu e-županija. Taj projekt, u koji PGŽ kreće prva u Hrvatskoj, potvrdio je zamjenik župana Marko Boras Mandić, bit će dodatna razina usluge građanima i gospodarstvu.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 200 milijuna eura, a za izgradnju optičke infrastrukture u prvoj fazi trebat će 30 milijuna eura. Riječ je o tehnologiji koja nije dostupna svima, rekao je direktor Regionalne energetske agencije Kvarner Darko Jardas, jer telekomunikacijski operateri nemaju komercijalni interes doći na slabo naseljena područja. Upravo su njima takve usluge najpotrebnije da ne bi demografski opustjela. Primjerice, uz energetsku mrežu koju je HEP podzemno postavio u Gorskom kotaru poslije katastrofe, povučeno je 50 kilometara telekomunikacijskih vodova, pa će to biti iduće područje s brzim internetom.

Nakon potpisivanja svi su potpisnici, a uz Borasa Mandića i Jardasa to su bili i gradonačelnici Opatije, Kastva i Raba te načelnici Klane, Lovrana, Matulja, Mošćeničke Drage, Viškova i Lopara, otišli u Ilirsku Bistricu da bi se upoznali sa slovenskim iskustvom izgradnje širokopojasne mreže. Javlja Olga Mandić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.