Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plava čistka za čišće priobalje

08.05.2014.

12:22

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plastika, automobilske gume, limenke, čak i akumulatori mogu se naći u moru i uz more. Kako bi naš kraj uz more bio čišći, ljepši i zdraviji, održava se ovoga vikenda diljem Mediterana Plava čistka.

Ususret Plavoj čistki koja će se održati ovog vikenda, 10. i 11. svibnja, na Korzu je održana promotivno-edukativna akcija udruge Žmergo pod nazivom More, naše more. Mnogi su prolaznici sudjelovali u igri Spasi ribicu ili ispunili anketu na temu mora. Svi ljubitelji mora pozvani su da se volonterski pridruže Plavoj čistki.

Najčešći otpad koji se prikupi u ovakvim akcijama čine gume i plastična ambalaža. Nađe se i koji akumulator, što je zaista sramotno i nepoželjno jer osobe koje su ga bacile u more vjerojatno i žive od mora, kaže Helena Traub iz udruge Žmergo. Turistička smo zemlja i ako i mi sami ne brinemo i ne pokazujemo drugima primjer, ne možemo to očekivati ni od onih koji nam dolaze u posjet.

More i podmorje čistit će se ovog vikenda u zemljama cijelog Mediterana u okviru regionalnog projekta Let's do it MediterraneanSvi se mogu pridružiti, a ono što svaki volonter treba ponijeti sa sobom su, poručuju organizatori, rukavice, vreća, dobra volja i osmijeh. Gdje se sve i kada točno može čistiti u Primorsko-goranskoj županiji te kome se treba javiti, provjerite na Žmergovoj internetskoj straniciS Helenom Traub razgovarala je Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.