Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plava ekonomija za budućnost hrvatskog Jadrana

16.11.2014.

13:02

Autor: Nataša Papić Krešić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska je već niz godina članica Jadransko-jonske incijative koju je upravo prošlog mjeseca Europski parlament proglasio trećom europskom makroregijom. Što to znači za hrvatski Jadran?

Hrvatski je Jadran, nema nikakve sumnje, čist, prelijep i prepun potencijala. No, većim dijelom - neiskorištenih, kaže nam predsjednik Hrvatske gospodarske komore u Rijeci Antun Vujić. Dodaje da smo puno učinili u zbrinjavanju otpada i zaštiti okoliša, ali potrebno je i razvijati ekološki čiste gospodarske aktivnosti.

Zato je sudjelovanje u Jadransko-jonskoj incijativi možda najveća prilika za naše more. Projekti u kojima će mjesto itekako naći i Hrvatska redom se odnose na transport, ekologiju, turizam i možda najvažniju - plavu ekonomiju, a to obuhvaća ribarstvo i podmorje.

A formula je jednostavna. Ekonomski konkurentno, ekološki održivo, energetski sigurno i estetski lijepo. I dakako, s jasnim ciljevima. Europski je novac spreman, no samo za projekte od kojih će koristi imati zemlje članice, a upravo je takav budući Nacionalni centar kompetencija u bivšem hotelu Panorama. Javlja Nataša Papić Krešić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.