Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:10 / 06.12.2014.

Autor: Branka Malnar

Plava vrpca Vjesnika dvojici hrabrih riječkih pomoraca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plava vrpca Vjesnika tradicionalno je priznanje za hrabre pothvate u spašavanju ljudskih života na moru. Danas je u Rijeci, na prigodnoj svečanosti u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, uručena dobitnicima.

Kompanija i gospodin Kahoe ponosni su na kapetana Vukovića, časnika Tasića i cijelu posadu broda Kahoe Tide - oni su pravi heroji.

„Došli smo tu kako bismo ih poduprli i nazočili dodjeli priznanja za njihova hrabra djela. Želimo svima reći kakvi su pravi heroji. Pravi heroji su ljudi koji su, suočeni s opasnošću i nedaćom, spremni žrtvovati se za dobrobit drugih. Posada predvođena kapetanom Vukovićem spasila je mnogo brodolomaca. Zaista, nema većeg djela na svijetu doli spasiti nečiji život", rekao je nakon današnje svečane dodjele Plave vrpce Vjesnika Mikael Jacob, regionalni direktor kompanije Tidewater Marine.

Ove je godine 50. Plava vrpca Vjesnika otišla na njihov brod Kahoe Tide - srebrna plaketa i plamenac posadi pod zapovjedništvom Riječanina, kapetana Željka Vukovića, a prsten i plamenac drugom časniku palube, također Riječaninu, Bojanu Tasiću. Oni su 12. svibnja ove godine na 60 milja od libijske obale spasili 142 sirijska emigranta brodolomca. Pritom se posebno istaknuo drugi časnik palube Bojan Tasić koji je spasio 70 davljenika.

Za kapetana Vukovića je današnja dodjela bila prilika da se javno zahvali svim članovima posade: "Da pročitam imena svih mojih kolega, prijatelja, koji su sudjelovali u spašavanju – Ukrajinaca, Rusa i Egipćana. Oni to zaslužuju - pravi su", rekao je Vuković. 

Za ovogodišnju Plavu vrpcu nominirano je 12 poduhvata - 10 u momčadskoj i 2 u pojedinačnoj konkurenciji. Posebno je priznanje Sindikat pomoraca Hrvatske, koji je preuzeo tradiciju Plave vrpce Vjesnika nakon gašenja toga hrvatskog dnevnika, uručio obitelji Ratka Zvrka, idejnog začetnika toga jedinstvenog  priznanja hrabrim ljudima na moru. Javlja Branka Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.