Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plave zastave i zeleni telefon za čisto more i okoliš

05.06.2014.

14:07

Autor: Olivera Vinković/Marijana Smokvina /T.P. Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Svjetski dan zaštite okoliša podignute su plave zastave na mnogim plažama Primorsko-goranske županije, a u Opatiji je građanima predstavljen Zeleni telefon na koji mogu prijaviti onečišćenja okoliša.

Plave zastave, simbol kvalitete mora i turističke ponude, podižu se danas na plažama Hrvatskog primorja. Samo ove godine na području Primorsko-goranske podignuto ih je čak 29.

Marina Ičići već 16. put diže plavu zastavu, za što je potrebno zadovoljiti 25 kriterija, naglasila je direktorica Turističke zajednice Tatjana Bartolin. Zastava se zavijorila danas i u marini Punat, prvoj marini u Hrvatskoj koja je dobila plavu zastavu, i to još 1997. godine.

Plavom je zastavom svoje obale ukrasila i marina Cres. Riječka plaža za osobe s invaliditetom Kostanj dobila je jučer petu godinu zaredom plavu zastavu, a Grad Rijeka za to je nagrađen brončanom plaketom. Hrvatska je među prve tri države u Europi po kvaliteti mora.

Međunarodnu ekološko-turističku oznaku i jednu od najpriznatijih u svijetu za najuređenije plaže, okoliš mora i priobalja Plavu zastavu za ovu je godinu u Hrvatskoj dobilo 118 plaža i marina, odnosno 98 plaža i 20 marina, od kojih su dvije plaže i dvije marine tu oznaku ove godine dobile prvi put, objavilo je Ministarstvo turizma.

U Opatiji je udruga Žmergo građanima predstavila Zeleni telefon 072 123 456 za prijavljivanje onečišćenja okoliša. Današnji Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se u godini koju su Ujedinjeni narodi proglasili godinom malih otočnih država u razvoju s porukom: Podignite glas, a ne razinu moraJavljaju Olivera Vinković i Marijana Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.