Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plavo oko: nasipavanjem obale kod Jadranova uništavaju se zaštićene periske

10.10.2019.

17:26

Autor: Tatjana Sandalj

Periska je zaštićena vrsta, a sve ih je manje u Jadranu (Foto: Lucija Fanton / HRT - Radio Rijeka)

Periska je zaštićena vrsta, a sve ih je manje u Jadranu (Foto: Lucija Fanton / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Iz Prirodoslovnog muzeja iz Rijeke je Državnom inspektoratu poslan zahtjev za hitnu intervenciju, pregled stanja i zaustavljanje radova radi zaštite naselja periske u akvatoriju Jadranova, konkretno u uvali Grabrova.

Prema uputama IUCN-a (International Union for Conservation of Nature / Međunarodna unija za očuvanje prirode) zdrava naselja periske trebaju se posebno čuvati zbog pojave parazita, plazmodija Haplosporidium pinnae. Parazit je stigao do Grčke, a pretpostavlja se i da je već u Jadranu, iako nije službeno potvrđen.

Periska je zaštićena vrsta. Zabranjeno ju je dirati u njenom prirodnom staništu pod morem.

A ipak: putem aplikacije Plavo oko stigla je prijava da se zbog radova na uređenju plaže i prometnice u Jadranovu nasipava uvala Grabrova i to baš na lokaciji staništa periske.

Prirodoslovni muzej poziva da putem aplikacije Plavo oko sudjelujete u zaštiti Jadranskog mora, a istu aplikaciju možete koristiti da biste doznali više o biljkama i životinjama u moru. Više o aplikaciji pronađite OVDJE.

 

U nepunih godinu dana ovo je drugo naselje periske na području akvatorija Jadranova koje se uništava zbog nestručno provedenih elaborata, poručuju iz riječkog Prirodoslovnog muzeja.

Ne znači da sve nije zakonski provedeno kako treba. Naime, osnovom nestručno izrađenih elaborata, kažu iz muzeja, u ovom slučaju elaborata zaštite okoliša, na Zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za zahvat Uređenja plaže i prometnice Jadranovu, posebno što se tiče utjecaja na prirodu, Ministarstvo zaštite okoliša dalo je rješenje da ne treba izraditi Studiju utjecaja na okoliš.

Iz riječkog Prirodoslovnog muzeja upozoravaju na propuste koji se događaju zbog važeće zakonske regulative jer kod izrade elaborata ne postoji obaveza pregleda terena na mikrolokaciji. Upozorili su i da je, temeljem Odluke o donošenju ciljanih izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja Jadranovo centar, trebalo izraditi Studiju utjecaja na okoliš.

Na žalost, ovo nije jedini takav slučaj na našoj obali u kojem se zbog uređenja plaža uništavaju prirodna staništa. I nitko pri tom ne misli da ne treba uređivati plaže - treba, ali treba provjeriti što je pod morem, a plaže se mogu urediti i bez nasipavanja, pontonima. 

Poslušajte kako o periski i aktualnoj situaciji u uvali Grabrova govori morska biologinja iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci Milvana Arko Pijevac:

Uređenje plaža da, ali bez štete za periske; pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.