Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plavo-zelena županija slavi 21. rođendan

14.04.2014.

12:30

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečano obilježavanje Dana Primorsko-goranske županije održano je u Opatiji. Na sjednici Županijske skupštine bio je i premijer Zoran Milanović, koji kao veliku razvojnu šansu za PGŽ vidi hrvatsko članstvo u Europskoj uniji.

Obilježavanje Dana PGŽ počelo je odavanjem počasti umrlima. Izaslanstvo predvođeno županom Zlatkom Komadinom i predsjednikom Županijske skupštine Erikom Fabijanićem jutros je za sve poginule branitelje i preminule građane položilo vijence pred središnjim križem na glavnom riječkom groblju na Drenovi.

Dan je Primorsko-goranske županije kojim se obilježava 21 godina od njezina osnivanja. Svečana sjednica Županijske skupštine, na kojoj je bio i predsjednik Vlade Zoran Milanović, održana je u hotelu Adriatic u Opatiji. Tom su prigodom uručene i županijske nagrade - za životno djelo posmrtno Darku Dekoviću te godišnja nagrada književnici Kristini Posilović.

Prije početka svečanosti u Opatiji, župan Zlatko Komadina rekao je da je Županija sada, s napunjenom 21 godinom, spremna i za preuzimanje većih odgovornosti te da će se i dalje zalagati za decentralizaciju jer se na mnogi problemi na lokalnoj razini tako brže i lakše rješavaju.

Premijer Milanović u svojem je govoru istaknuo da je Gorski kotar tema koja ga i osobno zanima, a uskoro će se sastati s čelnicima goranskih gradova i općina. Oni koji tamo žive moraju živjeti dobro, kaže Milanović i dodaje kako je velika razvojna šansa Primorsko-goranske županije ulazak u Europsku uniju. Izvještava Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.