Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plin sa zaliha prodaje se za četvrtinu cijene

07.05.2014.

15:09

Autor: Nataša Papić Krešić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stručnjaci za plin iz čak 20 zemalja okupili su se u Opatiji na 29. Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu. Raspravljaju, među ostalim, i o neprodanim zalihama plina u Ininim skladištima.

Na skupu o plinskom gospodarstvu govorilo se o liberalizaciji tržišta i budućnosti plinskoga biznisa. Jedna od tema bilo je sutrašnje zatvaranje aukcije u kojoj će se prodati Inin plin zaostao u skladištima. Na manju potrošnju plina, odnosno višak zaliha utjecala je blaga zima.

Čak 200 milijuna kubičnih metara plina prodat će se po znatno nižoj cijeni od prave vrijednosti. Ina će zbog toga izgubiti više stotina milijuna kuna. Problem je što su, prema riječima direktora Podzemnog skladišta plina Krešimira Maleca, u Ini zaboravili da istječe njihov ugovor o zakupu te da nisu poduzeli sve da osiguraju skladišne kapacitete za svoj plin.

Želimir Šikonja iz Ine smatra da je problem u tome što je Pravilnik o prodaji plina donesen kada se već znalo da će ga ostati na zalihama te da je nedopustivo da se njegova cijena s pola milijarde kuna svede na samo četvrtinu toga iznosa. Sa skupa izvještava Nataša Papić Krešić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.