Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plomin C prvi strateški projekt Republike Hrvatske

15.05.2014.

15:14

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rekonstrukciju Termoelektrane Plomin – zamjenu postojećeg bloka 1 novi blokom C - Vlada je danas proglasila strateškim projektom Republike Hrvatske.

Plomin C prvi je projekt koji se uvrštava na listu strateških, a njegova je vrijednost 6,3 milijarde kuna, rekao je zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić. Ističe i da je riječ je zahvatu gradnje dugoročno sigurnog i stabilnog izvora električne energije. 

Uz Plomin, još je četiri projekta povjerenstvo za odabir proglasilo strateškima - Zagrebačko pristanište u riječkoj luci, LNG terminal u Omišlju na Krku, rekonstrukcija i proširenje piste Zračnog pristaništa Mali Lošinj te Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica. Zajedno su ti projekti vrijedni između 15 i 20 milijardi kuna, izvijestio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Ocjenjuje da je riječ o pet kapitalaca koji bi mogli dati značajan prilog gospodarskom oporavku. 

Za projekt Plomina C stigle su tri ponude za partnerstvo s HEP-om. Očekuje se da će do kraja kolovoza biti završena prva faza ocjene ponuda, nakon čega slijede pregovori s investitorom.

Leverić je podsjetio da će novi blok u Plominu supstituirati proizvodnju iz postojećeg bloka 1 i da je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju preuzela obvezu prema kojoj stara elektrana može raditi samo do početka 2018. godine, nakon čega mora prestati s radom zbog stare tehnologije.

Modernizacijom će, ističe, biti očuvana postojeća prva kategorija kvalitete zraka, uz smanjenje emisija štetnih plinova.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, za razliku od njegove prethodnice Mirele Holy, nema ništa protiv Plomina C. Rekao je da će se modernizacijom Plomina poboljšati situacija u okolišu. Naglašava da će se građani u svakom trenutku moći online pratiti svaki parametar.

Prvi je put na sjednici Vlade kao ministar financija sudjelovao Boris LalovacSjednicu je pratila Maja Antonić Škarica:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.