Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počast žrtvama fašizma i komunizma

23.08.2014.

21:38

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava 23. kolovoza, izaslanstvo primorsko-goranskog HDZ-a posjetilo je Sveti Grgur i Goli otok kako bi odali počast žrtvama komunističkog režima. Državni vrh je počast žrtvama fašizma i komunizma odao na području Jadovna i Jazovke

Na otoku Sveti Grgur članovi primorsko-goranskog HDZ-a položili su vijenac i zapalili svijeće uz spomen-ploču Udruge hrvatskih logoraša koncentracijskog logora, a zatim su na susjednom Golom otoku to isto učinili kod spomen-ploče posvećene žrtvama komunističkog režima.

Na Golom otoku i Svetom Grguru, nenaseljenim otocima u Kvarneriću između Raba i Paga, bile su zloglasne kaznionice za protivnike komunističkog režima u vrijeme Jugoslavije. Na Golom je bio muški, a na Grguru ženski zatvor.

Predstavnici Predsjednika Repubike, Hrvatskog sabora i Vlade na čelu s predsjednikom Sabora Josipom Lekom, sudjelovali su danas u komemoraciji na spomen-području Jadovno na Velebitu, nakon čega su se uputili na komemoraciju kod jame Jazovka na Žumberku.  Leko je Istaknuo kako Jadovno i Jazovka simboliziraju svih 165 jama i grobnica koje su pronađene, a od kojih je do sada 21 istražena 

U Jadovnu na Velebitu su ustaše u Drugome svjetskom ratu provodile prve masovne likvidacije zatočenika, a jama Jazovka masovna je grobnica pripadnika vojnih postrojba NDH koje su ubili jugoslavenski partizani. 

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih sustava utvrđeno je Deklaracijom Europskog parlamenta 23. kolovoza 2008. godine, a odluka je stupila na snagu 2. travnja 2009. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.