Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počelo ljetno računanje vremena

30.03.2014.

08:01

Autor: Josip Krmpotić / Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 30. ožujka, u 2 sata ujutro, tako što se pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed, vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata.

Tijekom ljetnog računanja vremena,prema Zakonu o sigurnosti na cestama, na motornim vozilima danju NE MORAJU biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Dolazak ljepšeg vremena znači i više bicikala, mopeda i motocikala na cestama,što podrazumijeva malo više opreza,posebno pri njihovim uključivanjima u promet i prolascima kroz raskrižja.

Vozače mopeda i motocikala, osim na obavezu poštivanja ostalih prometnih propisa, dodatno podsjećamo na obavezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene zaštitne kacige.

S ljetnim računanjem vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za električnu energiju, koja će se sada obračunavati po višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati, doznaje se iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.