Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje cijepljenje protiv gripe

12.11.2014.

15:03

Autor: HINA / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cijepljene protiv gripe počinje u četvrtak 13. studenoga, a građani se mogu cijepiti kod izabranog liječnika ili u Zavodu za javno zdravstvo, za što je osigurano ukupno 260.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva. Primorsko-goranska županija dobila je 20.100 doza cjepiva.

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima i sve osobe starije od 65 godina, zaposlene u zdravstvu i zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika. Oni se cijepe kod svog odabranog liječnika koji je upoznat s indikacijama za cijepljenje,  preporuča se unaprijed dogovoriti termin. Osobe koje ne spadaju u kategorije za besplatno cijepljenje, moći će se cijepiti u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, svakog radnog dana od 7 do 19 sati, prizemlje, soba 5, ali prije toga trebaju naručiti cjepivo.  

Cjepivo sadrži sojeve virusa koji se, prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije, očekuju u ovogodišnjoj sezoni: California H1N1, Texas H3N2 i Massachusetts. Cjepivo Influvac proizveo je nizozemski Abbott Biologicals B.V. 

Djelotvornost cjepiva protiv gripe različita je od sezone do sezone, a ovisi i o tome koliko se cirkulirajući sojevi virusa poklapaju s cijepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina. 

U sezonama kada se sojevi dobro poklapaju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih kreće u prosjeku oko 70 posto, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjem za 20 posto bolje je nego ostaviti te osobe nezaštićene. 

Trajne kontraindikacije za cijepljenje protiv gripe su alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, na neki sastojak cjepiva te teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva. Privremena kontraindikacija je akutna febrilna bolest. 

Najčešće nuspojave cijepljenja su blage i spontano prolaze u roku od dan-dva (oteklina i crvenilo na mjestu primjene, povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja). Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone mogu imati korist od cijepljenja, kažu u HZJZ-u.

Pojedinačni slučajevi laboratorijski potvrđene gripe detektirani su u nekoliko europskih zemalja, no ni u jednoj europskoj zemlji još nije počela sezona gripe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.