Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pod morem: povijest broda koji je mijenjao imena

13.04.2022.

16:40

Autor: Albert Petrović

Giuseppe Dezza

Giuseppe Dezza

Foto: - / caretta-diving.eu

Danijel Frka vodi nas danas do zapadne obale Istre gdje se nedaleko Fažanskog kanala nalazi olupina njemačkog eskortnog razarača (torpiljarke), potopljenog 1944. godine.

Brod je tada naletio na podvodnu minu koja ga je prekinula na dva dijela tako da pramac i krma leže na muljevitom ravnom dnu udaljeni dvjestotinjak metara. 


Pramac je oštećen i leži na boku, dok je na krmi sačuvano svo naoružanje, ali budući da je riječ o maloj dubini 22-30 metara, uslijed jakog strujanja došlo je do brojnih oštećenja i rupa na oplati, kroz koje se, uz jaku svjetiljku, može vidjeti unutrašnjost. 


Riblji svijet je bogat i raznolik, od ugora i hobotnica do poneke tune. U vrijeme potonuća brod je nosio ime TA 35, međutim izgrađen je u brodogradilištu Odero Terni u gradu Sestri Ponente na ligurskoj obali pod imenom Pilade Bronzetti, kao brod iz serije od 8 razarača. 


Porinut je u more 26. 10. 1915. godine, i imao je buran ratni, ali i poratni put. Na njemu je, u prosincu 1920.došlo do pobune posade koja je stala na stranu D’Annunzija i njegovih legionara. bilo je to u Rijeci, a nakon D'Annunzijeva pada, završio je u Puli, pod novim imenom GIUSEPPE DEZZA. 


Talijanska kapitulacija 1943. zatekla ga je u Rijeci, gdje ga 11. rujna, nesposobnog za plovidbu, zarobljavaju Nijemci. 


Nakon dugotrajnog popravka i pregradnje, u. lipnju 1944. godine ulazi u njemačku službu pod oznakom TA 35 i obavlja zadatke pratnje konvoja uzduž dalmatinske obale, da bi već 17. kolovoza iste godine, pretpostavlja se navigacijskom greškom, završio svoj put.


Više o ovom brodu koji je mijenjao imena poslušajte u nastavku:

Pod morem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Valovi na valovima

O moru i oko mora te svemu vezanome uz turizam i oko njega, svake srijede u 13:20 sati donosimo brojne zanimljive priče o zanimljivim ljudima, poslovima, događajima, običajima, destinacijama, gastronomskim delicijama...

Poslušajte u Slušaonici