Hrvatski radio

Radio Rijeka

Podmorje u PGŽ: morski pašnjaci u dobrom stanju, riblji fond osiromašen

27.10.2014.

14:25

Autor: Saša Vuksan / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stanje posidonije i koraligena, koje nazivaju i morskim pašnjacima, na istraživanim lokacijama podmorja Primorsko-goranske županije vrlo je dobro, pokazalo je upravo završeno istraživanje podmorja, kojeg su s 260 tisuća eura financirale europske institucije.

MedMPAnet podupire stvaranje i upravljanje zaštićenim morskim područjima, a uključeno je 12 zemalja južnog i istočnog Mediterana: Albanija, Alžir, Hrvatska, Egipat, Libanon, Libija, Crna Gora, Maroko, Sirija, Tunis i Turska. Dio je većeg projekta zaštite Sredozemnog mora Mediterranean Action Plan, kojeg provode Svjetska banka, Europska komisija i Fond za globalni okoliš.

Primorsko-goranska županija jedina se iz Hrvatske uključila u projekt MedMPAnet. Istraživana su područja kod otoka Prvić, Grgur, Goli, Srakane, Unije i Susak.

Projekt je provela Javna ustanova Priroda, a ravnateljica Sonja Šišić opisala je kako su od ožujka 2013. određivali i kartirali mjesta na kojima se nalaze morska cvjetnica posidonija i koraligen (čvrsto dno biogenog podrijetla) te radili ribolovnu studiju za područje otoka Prvića.

I dok su morski pašnjaci vrlo dobro, riblji fond koji je istraživan kod otoka Prvića nije - osiromašen je i upozorava na potrebu za većom brigom o održivom ribolovu. Posidoniju i koraligen najviše ugrožavaju brodovi, odnosno nekontrolirano sidrenje, pa bi se brodovima moralo omogućiti sidrenje pod strogom i stalnom kontrolom.

Uz edukaciju istraživača te podatke koji su, zahvaljujući istoj metodologiji, sada usporedivi s ostalim mediteranskim zemljama, ovaj projekt donio je još jednu korist ustanovi Priroda, a to je 6-metarski gumeni čamac za buduća istraživanja mora i podmorja.

O rezultatima istraživanja opširnije u razgovoru s ravnateljicom Javne ustanove Priroda Sonjom Šišić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.