Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pola milijuna učenika ponovno u školskim klupama

08.09.2014.

07:35

Autor: D. Pijaca / B. Kanazir / E. Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Počinje nova školska godina. U klupe hrvatskih osnovnih i srednjih škola ove godine sjeda više od pola milijuna učenika. Oko 40 tisuća je prvašića, koji uz prvi susret sa školom, postaju aktivni sudionici u prometu, pa se i ove godine provodi preventivna akcija "Poštujte naše znakove".

Bašćanski osnovnoškolci, njih 94, od danas pa sve do polovine 2017. godine nastavu će pohađati u slovenskom dječjem odmaralištu Murska Sobota u Baški. Tamošnja područna škola Osnovne škole "Fran Krsto Frankopan" u Krku sljedeće će tri godine biti potpuno rekonstruirana, a umjesto sadašnjega otvorenog igrališta, bit će izgrađena dvorana. Radovi će početi u siječnju 2015., a novac su osigurali Primorsko-goranska županija i Općina Baška.

I za učenike 57 osnovnih i 33 srednje škole u Primorsko-goranskoj županiji, njih blizu 30 tisuća, prvi je dan škole. Time je promijenjena desetgodišnja tradicija po kojoj je nastava počinjala prvog ponedjeljka u rujnu, a završavala u prvoj polovici lipnja. Ove godine u Hrvatskoj u školu kreće više od pola milijuna učenika, od kojih je oko 40 tisuća prvašića, a među njima i njih oko 2300 u našoj županiji. Prva stanka za odmor im je konac prvog polugodišta - 23. prosinca, koje će proći bez zaključivanja ocjena. 30. ožujka slijedi im proljetni i, na kraju, ljetni odmor, kraj nastavne godine - 17. lipnja 2015. 

Prvi tjedni školske godine uvijek znače i pojačane aktivnosti prometne policije u blizini škola. Preventivni program "Poštujte naše znakove" Ministarstvo unutarnjih poslova provodi od 1995. godine i u tom je razdoblju broj djece poginule u prometu drastično smanjen - s 57 (1994.) na šest ove godine. No, ni to nije dovoljno jer je i samo jedan izgubljeni život previše. Značajno se promijenila i struktura smrtno stradale djece: nekada su ginula kao pješaci, a danas uglavnom kao putnici u vozilu.

Policajci će, kao i dosad, doći u svaki prvi razred osnovne škole i poučavati mališane odgovornom i sigurnom ponašanju u prometu te svima uručiti reflektirajuće ovratnike. Djelatnici MUP-a obišli su i prilaze svim školama u Primorsko-goranskoj županiji te nadležnim službama prijavili uočene nedostatke. Blizu škola policija će pojačano nadzirati promet, ali i kontrolirati vozače koji u svojim automobilima voze djecu.

S nekima od riječkih prvašića, u OŠ "Nikola Tesla", družio se Damir Pijaca, a o aktivnostima koje će provoditi prometna policija PU primorsko-goranske u programu Radio Rijeke govorio je načelnik Odjela sigurnosti cestovnog prometa Boris Skeledžić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.