Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pola stoljeća Palacha uz izložbu koja je promijenila povijest kluba

10.12.2016.

10:56

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kultni riječki klub Palach danas slavi točno 50 godina otkad je prvi put otvorio vrata. Uz brojna druga događanja, velika obljetnica obilježava se i izložbom fotografija koje su i prije gotovo pola stoljeća ondje bile postavljene, zbog kojih klub i nosi današnje ime.

Otvoren 10. prosinca 1966. pod nazivom Indeks, današnji Omladinski kulturni centar Palach obilježava pedeset godina postojanja. Tim je povodom postavljena izložba dokumentarnih fotografija iz klupske povijesti Agresija u svijetu - jučer i danas. Fotografije koje vraćaju u doba sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj 1968. u Plzenu je snimio tadašnji student riječkoga Strojarsko-brodograđevnog fakulteta Željko Morović.

Snimljeni materijal prikazan je u prostoru riječkoga kluba već iste godine i bio je povod da se preimenuje u Studentski klub Jan Palach, u spomen na češkog studenta koji se u Pragu zapalio u znak protesta na sovjetsku okupaciju. Novo ime u uporabi je od 5. veljače 1969. godine.

Inicijator ponovnoga postavljanja izložbe koja je promijenila povijest kluba je Velid Đekić, u suradnji sa Studentskim kulturnim centrom, Savezom udruga MolekulaDrugim morem, KUD-om Baklje, Muzejom grada Rijeke te gradskim Odjelom za kulturu. Ostaje otvorena do 17. prosinca, ulaz je slobodan. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.