Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pola stoljeća riječkog modela profesionalne rehabilitacije

25.11.2014.

13:23

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki model profesionalne rehabilitacije obilježio je 50 godina u dvorani Transadrije. Centar za profesionalnu rehabilitaciju nastao je za potrebe "3. maja", a danas je to privatno poduzeće "Centaroprema Rezin".

Centar za profesionalnu rehabilitaciju nastao je zbog potrebe zbrinjavanja radnika brodogradilišta 3. maja sa smanjenom radnom sposobnosti. Kroz centar se profesionalno orijentiralo više od 13 tisuća osoba s invaliditetom. Od toga broja, 1850 osoba zaista je i osposobljeno, rehabilitirano za različite poslove u ugostiteljstvu, turizmu, čak i za lakše poslove u brodogradnji.

Vremenom je Centar pretvoren u privatno poduzeće Centaroprema Rezin. Njihove projekte financira Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, poneko poduzeće, a sada i fondovi Europske unije. U pripremi je projekt Šansa je u mojim rukama, koji će 14 slijepih i slabovidnih osoba osposobiti za tražena zanimanja u zdravstvenom turizmu.

O prvih pola stoljeća riječkoga modela profesionalne rehabilitacije te o aktualnom projektu Centaropreme Rezin govori članica uprave tvrtke Ivana Kosorčić Lulić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.