Hrvatski radio

Radio Rijeka

Policija i ministarstvo protiv nelegalnih berača smilja

26.11.2014.

17:01

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nema potrebe za prosvjedima protiv branja smilja, poručuje Ministarstvo zaštite okoliša stanovnicima otoka i priobalja, jer je u suradnji s policijom pokrenuta akcija za zaustavljanje devastacije samoniklog bilja uz obalu.

Akcija zaštite samonikloga bilja provodit će se u suradnji s inspekcijom, lugarskom službom i policijom, rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Tonči Restović. Prva operativna akcija Smilje bila je na Krku, a danas se provodi na Pagu i Rabu, izvijestio je Restović.

Nelegalni berači ulaze na privatne posjede i otočanima nanose štete. Policija je ove godine zbog smilja intervenirala četiri puta i u svim slučajevima provela kriminalističko istraživanje. Oduzeto je oko dvije tone nelegalno ubranog smilja, naveo je načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec.

Kilogram smilja otkupljuje se za 10 do 15 kuna za kilogram, a litra eteričnog ulja te biljke doseže i do deset tisuća kuna, rekao je pomoćnik ministra za zaštitu prirode Nenad Strizrep

Pojasnio je da smilje nije strogo zaštićena vrsta pa se, prema Zakonu o zaštiti prirode, njegovo branje regulira dopuštenjima koja izdaje Uprava za zaštitu prirode osobama registriranima za tu djelatnost. U 2014. izdano je ukupno 29 dopuštenja.

Tijekom ovoljetne sezone Ministarstvo je zaprimilo više upozorenja o devastaciji smilja, pa je zbog toga krajem rujna donijelo odluku o skraćenju jesenske sezone branja na cijelom teritoriju za mjesec dana, a u potpunosti zabranilo na svim jadranskim otocima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.