Hrvatski radio

Radio Rijeka

Policija na Cresu i u Iki zaplijenila više od tone smilja

27.11.2014.

09:43

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Creska i opatijska policija sinoć su na Porozini i u Iki u dva vozila pronašle i oduzele 1352 kilograma smilja nelegalno ubranog na pašnjacima otoka Cresa.

Jučer oko 18:30 policijska ophodnja iz Cresa je, obilazeći trajektno pristanište Porozina, zatekla 28-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je u teretnom vozilu ogulinskih oznaka prevozio 46 vreća s ukupno 666 kilograma smilja. 

Drugo teretno vozilo, vukovarskih registracijskih oznaka, u suradnji s policijom iz Cresa zaustavila je opatijska policija sinoć oko 20:05 sati na području Ike. U tom je vozilu, kod troje hrvatskih državljana starosti do 45 godina, pronađeno 30 vreća s ukupno 686 kilograma smilja. 

Smilje je ubrano na pašnjacima otoka Cresa, utvrdila je policija koja je sinoć tako pronašla i oduzela ukupno 1352 kilograma te samonikle biljke. Protiv osoba zatečenih sa smiljem bit će podnijeti optužni prijedlozi zbog prekršaja Zakona o zaštiti prirode, javlja riječka Policijska uprava.

Kilogram smilja otkupljuje se za 10 do 15 kuna za kilogram, a litra eteričnog ulja te biljke doseže i do deset tisuća kuna. Tijekom ovoljetne sezone Ministarstvo zaštite okoliša i prirode zaprimilo je više upozorenja o devastaciji smilja, pa je zbog toga krajem rujna u potpunosti zabranilo branje smilja na svim jadranskim otocima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.