Hrvatski radio

Radio Rijeka

Policija pretražuje Novi list

26.03.2014.

14:57

Autor: Larissa Smokvina/O. Vinković/T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Policija je započela istragu u Novom listu, na temelju kaznene prijave koju je podnio Sindikat novinara i predstavnik radnika u Nadzornom odboru Damir Cupać.

Zbog duga je ugroženo tiskanje Glasa Istre. Dug Glasa Istre tiskari Novog lista postao je ozbiljan problem, pa je Uprava riječkog lista upozorila kako više ne mogu nabaviti dovoljne zalihe repromaterijala i nastaviti suradnju. Novinari Novog lista u četvrtak će objaviti tekst o svim poslovima njihova vlasnika te uprave Novog lista o svim poslovima grupe, rekao je Marinko Glavan Radio Puli.

Neslužbeni je podatak da se ispituje navodno izvlačenje novca iz tvrtke te niz štetnih ugovora koje je potpisivala Uprava Novog lista. Terete se vlasnik Novog lista Albert Faggian, predsjednik Uprave Gordan Knežević te član Uprave Slaven Žmak.

Stanje u Novom listu stanje je teško, pa bi radnici bi mogli u štrajk zbog neisplate plaća koje kasne oko tri tjedna, a Damir Cupać tvrdi da nema jamstava da će biti isplaćene, zbog problema s nelikvidnošću tvrtke kojoj nedostaje i repromaterijala. Kako doznajemo, u tijeku su pregovori radnika s Upravom tvrtke.

Druge tvrtke u vlasništvu Alberta Faggiana - Glas Istre, Glas Istre Trgovina i RTD koja izdaje Zadarski list - Novome listu duguju više od 10 milijuna kuna, rekao je povjerenik Sindikata novinara u Novome listu Marinko Glavan. Sadašnji vlasnik Albert Faggian Novi list je preuzeo 2011. godine, nakon što je odstupio Robert Ježić.

Predsjednik Uprave Novoga lista Gordan Knežević za Hinu je izjavio da nije dobio kaznenu prijavu. Potvrdio je da je policija prije petnaestak dana razgovarala s njim i izuzela dio dokumentacije iz Novoga lista. Iz primorsko-goranske Policijske uprave kažu da je u tijeku kriminalistička istraga po nalogu županijskoga Državnog odvjetništva. 

Novi list ima problema s likvidnošću koje pokušava riješiti, rekao je Knežević, dodavši da vjeruje da će za oko mjesec dana sva ključna potraživanja, prije svega za plaće zaposlenika, biti podmirena. Tvrdi da nema straha za Novi list jer, kaže Knežević, posluje s dobitkom.

Poslušajte što je za Radio Rijeku izjavio glavni povjerenik podružnice Sindikata novinara Hrvatske u Novom listu Marinko Glavan te što je o stanju u Novom listu zabilježila Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.