Hrvatski radio

Radio Rijeka

Poliesterske brane s Kukuljanova - inovacija u borbi s poplavama

05.10.2014.

10:51

Autor: Josip Krmpotić / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proizvodnja inovativnih proizvoda, duga tradicija, dobro poslovanje, a uza sve to i briga o zaštiti okoliša - moguće je, i to u vašem susjedstvu. Riječko-zagrebačka tvrtka Metalografički kombinat za svoj rad dobiva brojne nagrade i priznanja, zadnju među njima od Hrvatske udruge poslodavaca.

Na nedavnoj je svečanosti Hrvatska udruga poslodavaca potvrdila da vrednuje rad poduzeća koja dobro posluju, opstaju na tržištu i razvijaju se. Među nagrađenima se našao i riječki Metalografički kombinat, kraće MGK-pack, tvrtka s više od pola stoljeća iskustva i tradicije, koja u Rijeci i Zagrebu proizvodi limenu ambalažu i čepove za domaće i strano tržište.

Nedavno su MGK-pack i Pluto iz Zagreba dobili nagradu za inovativan projekt "Vodom protiv vode" - poliesterske brane koje se pune upravo vodom što prijeti poplavom. Takav način obrane od poplava puno je učinkovitiji od tradicionalnih "zečjih nasipa", nije skuplji i može se koristiti više puta. Već ima zainteresiranih kupaca - lokalnih samouprava i vatrogasnih postrojbi.

U razvoj tvrtke tijekom prošle dvije godine uloženo je više od 30 milijuna kuna i straha za posao nema. Uza sve, u MGK-ovu pogonu na Kukuljanovu brinu i o okolišu: 20 posto štedi se smanjenom debljinom i težinom limova, a prije godinu dana riječka je tvrtka dobila brončanu medalju za limenku za ribu. Više o Metalografičkom kombinatu saznao je Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.