Hrvatski radio

Radio Rijeka

Poljoprivredna zadruga Loznati s otoka Cresa gradi siranu

01.04.2019.

19:03

Autor: Iva Pavletić Crnić, Hina

Zadovoljni dobrim ulaganjem u budućnost (Foto: Iva Pavletić Crnić / HRT - Radio Rijeka)

Zadovoljni dobrim ulaganjem u budućnost (Foto: Iva Pavletić Crnić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U Loznatom na Cresu danas je obilježen početak radova na izgradnji sirane. Projekt vrijedan 5,5, milijuna kuna dijelom je financiran europskim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. Kapacitet sirane bit će 500 litara mlijeka dnevno, a predviđeno je i uređenje centra za posjetitelje.

Početak probnog rada sirane očekuje se za godinu dana. 

Kako su izvijestili iz Grada Cresa, projekt izgradnje i opremanja objekta za preradu mlijeka se s oko dva milijuna kuna financira sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, oko 2,5 milijuna kuna osigurat će se kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a oko milijun kuna su sredstva ulagača.

Radove na izgradnji sirane otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a svečanosti su bili nazočni i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar turizma Gari Cappelli

"Kroz ciljani natječaj za objekte malog kapaciteta za preradu mlijeka, vrijedan 75 milijuna kuna, namjera nam je bila povećati vrijednost proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje", rekao je Tolušić. 

Istaknuo je i da je u okviru Programa ruralnog razvoja i najizdašnije investicijske mjere 4, koja se odnosi na ulaganja u fizičku imovinu, do sada ugovoreno više od 1.400 projekata, ukupne vrijednosti potpore od 3,5 milijardi kuna.

Poljoprivredna zadruga Loznati bavi se uzgojem koza i ovaca, a izgradnju i opremanje objekta za preradu mlijeka financira iz Mjere 4. Programa ruralnog razvoja, operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima. 

Otok Cres do sada je povukao značajna sredstva iz Programa ruralnog razvoja, u ukupnom iznosu potpore od 18,5 milijuna kuna za 13 projekta unutar četiri mjere.

Ulaganja se odnose na sustave kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode, kupnju poljoprivredne mehanizacije i opreme, ulaganja u pogone, turizam, ekološko i održivo gospodarstvo, vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje sanitarnih otpadnih voda, izgradnju javne gradske prometnice te dogradnju dječjeg vrtića. 

Na natječaj za 4.2.1. "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima" vrijednost potpore po projektu za mini mljekare iznosila je od 15.000 eura do milijun eura, a intenzitet potpore po projektu iznosi 50 posto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Nova radna mjesta na otoku su izvrsna priča, izjavio je ministar Tolušić, poslušajte:

Tolušić: Nova radna mjesta na otoku su izvrsna priča, pripremila Iva Pavletić Crnić

Mlijeko creskih ovaca i koza uskoro će u siranu (Foto: Iva Pavletić Crnić / HRT - Radio Rijeka)

Mlijeko creskih ovaca i koza uskoro će u siranu (Foto: Iva Pavletić Crnić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.