Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:19 / 07.07.2014.

Autor: Ivica Vrkić / Tatjana Sandalj

Ponosni na hrvatsku tradiciju esperantizma

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jeste li znali da je Hrvatska među europskim zemljama s najsnažnijom tradicijom esperantizma? ''Pravedna Europa s pravednim jezičnim odnosima kao preduvjet za demokratske komunikacije'' tema je kongresa Europske esperantske unije čije se deseto izdanje održava u Rijeci od 6. do 12. srpnja, a to je prvi put da se takav skup održava u Hrvatskoj.

Prvi udžbenik na esperantu tiskan je prije 127 godina, a ovaj međunarodni jezik ima najveći broj vikipedijskih članaka na internetu. Ako u Googleu ukucate riječ esperanto, dobit ćete preko 40 milijuna rezultata. Esperanto ima najveće portale za učenje jezika, npr Lernu.net koji ima internestke tečajeve esperanta na četrdesetak jezika. 

Na kongresu će se, osim članova Unije, okupiti predstavnici raznih stručnih udruga esperantista u Europi, kao i zainteresirani aktivisti. Program će se događati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, uz večernje glazbene i kulturno-umjetničke sadržaje koji su otvoreni za javnost. 

Zašto je važna jezična pravednost u Europi, postoji li pošteno ponašanje u europskoj jezičnoj politici, te odnos globalizacije i jezika, samo su neke od tema o kojima će raspravljati dvjestotinjak sudionika iz dvadesetak europskih zemalja. Poslušajte što je na otvorenju manifestacije zabilježio Ivica Vrkić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.