Hrvatski radio

Radio Rijeka

Posadili jelu da bi spasili pčelu - oni su učinili, a vi?

31.10.2020.

13:28

Autor: Nenad Lučić

Foto: Matija Zanoškar / HRT - Radio Rijeka

Foto: Matija Zanoškar / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Pod geslom "Posadi jelu – spasi pčelu" na području Općine Fužine u Gorskom kotaru u subotu je potaknuta sadnja 2.000 stabala jele na koju se odazvalo nekoliko desetaka pčelara iz Primorsko-goranske županije.

Današnje pošumljavanje je još jedan u nizu doprinosa obnovi šuma Gorskog kotara, koje su proteklih godina velikim dijelom stradale u nekoliko elementarnih nepogoda, poput ledoloma i vjetroloma. Logističku potporu akciji je, osiguravanjem sadnica, pružila Uprava poduzeća Hrvatske šume – Podružnice Delnice.

Razlog zbog kojeg su se u akciju odlučili uključiti brojni pčelari, govori kako je opstanak jele važan i za njihovu proizvodnju, ističe inicijator pošumljavanja i jedan od uglednih proizvođača Damir Zanoškar

Podsjeća da je jela, kao domaćin kukca, zelene jeline uši, najveći proizvođač medne rose koju pčele skupljaju na jelinim iglicama i onda u košnicama pretvaraju u medun.

"Medun je, znamo, zaštićeni proizvod Gorskog kotara, a i u Europi je izuzetno cijenjen te ima visoku marketinšku vrijednost. Za nas pčelare ima izuzetnu važnost, jer je vezan uz kasnije pčelinje paše, tijekom srpnja i kolovoza, kada drugih izvora u prirodi nema", zaključio je Zanoškar. Poslušajte izjavu:

Zanoškar o važnosti meduna za pčelare, pripremio Nenad Lučić

Foto: Matija Zanoškar / HRT - Radio Rijeka

Foto: Matija Zanoškar / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.