Hrvatski radio

Radio Rijeka

Poslodavci početkom godine tražili više sezonaca nego lani

07.04.2014.

17:03

Autor: Nataša Papić Krešić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijetki poslodavci koji u ovom trenutku zapošljavaju su oni na Jadranu. Iako je riječ o privremenom, sezonskom zapošljavanju, za mnoge nezaposlene to je jedino rješenje.

Približavanje turističke sezone već tradicionalno znači barem privremeno smanjenje crne brojke na zavodima za zapošljavanje. U ovom je trenutku u riječkom Područnom uredu prijavljeno više od 22 tisuće nezaposlenih osoba. Za sve njih čini se, izgledno je samo sezonsko zapošljavanje u turizmu.

Jadranka Tomašić, pročelnica Područnog ureda HZZZ-a kaže da su u prva tri mjeseca poslodavci tražili gotovo tisuću i pol sezonaca, čak dvadeset posto više nego prošle godine. Podsjeća da je prošle godine sezonski bilo zaposleno gotovo tri tisuće osoba. Kao i svake godine, najviše se traže konobari, kuhari, pekari, picajoli... Statistike kažu: više se traže žene i osobe do trideset godina starosti, a gotovo polovica zaposlenih sezonaca dolazi iz unutrašnjosti Hrvatske.

Nezaposleni se nadaju sezonskom poslu, jer iako to nije rješenje, kažu, izbora nažalost nema. Javlja Nataša Papić Krešić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.