Hrvatski radio

Radio Rijeka

Potopimo brod - postavimo muzej industrijske baštine

25.10.2014.

17:09

Autor: Nina Deranja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pored lansirne rampe Torpeda u Rijeci održano je prvo svjetsko prvenstvo u potapanju brodova Battleship Fiume 2014. Prvi svjetski prvak u potapanju brodova je desetogodišnji Luka Žuža. Riječ je o inicijativi koja je danas u Ulicu Milutina Barača privukla gotovo pedeset natjecatelja, a cilj je podizanje svijesti o vrijednosti riječke industrijske baštine, te poticaj da se u Rijeci pronađe mjesto za postav najznačajnijih riječkih industrijskih spomenika.

U hali pored rampe danas su biti prikazana dva dokumentarca iz Povijesnog muzeja u Livornu o torpedu Talijanske ratne mornarice, a koji su do sada samo jednom, 2010. godine, prikazani u Rijeci te dokumentarac o Torpedu Bernardina Modrića.

Posjetitelji su mogli razgledati i interaktivnu izložbu o torpedu. Plan organizatora, šestorice riječkih entuzijasta, bio je još ambiciozniji, ali na žalost vlasnik hale, krapinska tvrtka Jedinstvo u posljednjem trenu odbila je ustupiti prostor za muzejski postav. No, kako kažu organizatori, intenzivno rade na pronalaženju alternativnog i isto tako atraktivnog prostora u kojem bi makar na kratko mogao zaživjeti muzejski postav Torpedo.

Pobjedniku prvog svjetskog prvenstva u potapanju brodova BATTLESHIP FIUME 2014 Luki Žuži uručena je maketa torpeda, rad maketara Željka Žica. Na svjetskom prvenstvu u potapanju brodova bila je Nina Deranja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.