Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povijesne karte za briškulu i trešetu novi riječki suvenir

21.05.2014.

12:36

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Komplet igraćih karata za briškulu i trešetu novi je izvorni riječki suvenir. Nikola Lazić i Iva Petris dizajnirali su ih s prikazima znamenitih likova riječke povijesti, od cara Franje Josipa i Adamića preko Ivana Luppisa i Karoline Riječke do Ivana pl. Zajca i Janka Polića Kamova.

Željeli smo osmisliti jednostavan i cijenom pristupačan suvenir koji odgovara profilu prosječnih turista koji prolaze Rijekom - mlađoj populaciji, tzv. backpackerima, koji u Rijeci ostaju jedan do dva dana, ističe Nikola Lazić. Na kartama se nalazi i QR kod, kojeg turisti mogu očitati pametnim telefonom i na mrežnim stranicama o riječkim kartama saznati više o njima i povijesti koja se krije iza svake karte.

Svaka boja karata modificirana je u skladu s riječkim identitetom: dinari – banknote, špade – pero, baštoni – torpedo, a kope – srce. Svaka ima svoju priču: banknota simbolizira uspon Rijeke u ranom 19. stoljeću, torpedo priča priču o izumu, srce o hrabrim ženama, a pero o ljudima od pera i važnim dokumentima. Igrači mogu očijukati s Franjom JosipomLjudevitom AdamićemIvanom pl. Zajcem,smiješe im se Karolina Belinić i Marija Terezija, a tu je i Janko Polić Kamov.

Nikola Lazić u projekt je uložio sredstva osvojena na HRT-ovom kvizu Potjera. Iva Petris, stipendistica Grada Rijeke, u financiranju obrta koristila je poticajna sredstva za samozapošljavanje HZZ-a, a unatoč lako dostupnim mogućnostima koje nudi svjetsko tržište, karte su tiskane u Hrvatskoj.

Izdavač je Petris dizajn iz Kastva, a za 70 kuna moći će se nabaviti u infocentru riječke Turističke zajednice na Korzu. Novi riječki suvenir dobio je certifikat Izvorno riječkoJavlja Josip Krmpotić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.