Hrvatski radio

Radio Rijeka

Povratak risova u hrvatske šume predvode mužjaci Goru, Alojzije i Pino

21.01.2021.

15:45

Autor: Nenad Lučić

Foto: Vjekoslav Skledar

Foto: Vjekoslav Skledar

Foto: - / -

U šume Slovenije i Hrvatske je tijekom 20-ak mjeseci pušteno sedam jedinki najveće europske mačke, dovedenih iz Rumunjske i Slovačke u sklopu prekograničnog projekta "Life Lynx", kojim se na području Dinarida potiče genetska obnova populacije risa. Ova je godina započela ohrabrujućim vijestima.

Znanstvenici sa slovenske strane granice su drugu godinu zaredom uočili da je iz Rumunjske uvedeni ris Goru s domicilnom ženkom Tejom imao potomstvo. Nakon lanjske prinove nazvane Mala, drugo je risovo mladunče nakratko uhvaćeno i radi daljnjeg praćenja označeno telemetrijskom ogrlicom, a prije ponovnog puštanja u prirodu uzeti su i uzorci za DNA analizu.

Rezultatima genetske analize dokazano je Goruovo očinstvo, no ni tu priči nije kraj, ističe dr. Vedran Slijepčević s Veleučilišta u Karlovcu. Naime, Goru je lani u sezoni parenja tri tjedna boravio i na Bjelolasici, pa znanstvenici trenutačno istražuju ima li i na tom području njegovih potomaka.

Hrvatski dio projekta pokrenut je 2019. godine na području Nacionalnog parka Risnjak u Gorskom kotaru, no lani se dodatno proširio i na još neke zaštićene dijelove Dinarida. Ris Alojzije pušten je u Nacionalnom parku Paklenica i uspio je utvrditi svoj teritorij nedaleko od Svetog Roka. Tamo se sada dodatno istražuje postojeća struktura populacije risa kako bi se ispitale mogućnosti daljnje reprodukcije.

Drugog risa, nazvanog Pino, koji je pušten na Sjevernom Velebitu, ne može se pratiti zbog kvara na ogrlici. Zasad tek postoje dojave lovaca da su uočili jednog označenog risa, a dodatne se informacije očekuju nakon proljetnog pregleda fotozamki.

Za znanstvenike će dosta posla biti i prije proljeća jer su upravo zimi risovi aktivniji, a njihovo praćenje olakšava i snijeg. Idealno je za praćenje tragova, kaže Vedran Slijepčević, kada na podlozi ima dvadesetak centimetara snijega, a bude li ga više, tada će se u terenski obilazak umjesto vozilima morati pješice. Radijsku priču donosi Nenad Lučić:

Obnova populacije risa, pripremio Nenad Lučić

Foto: Vedran Slijepčević

Foto: Vedran Slijepčević

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.