Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pozitivni primjer iz poljoprivrede - ekološki uzgoj i nova radna mjesta

10.11.2019.

10:53

Autor: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Na farmi Lužak odvija se ekološki uzgoj mesnih goveda (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Na farmi Lužak odvija se ekološki uzgoj mesnih goveda (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Poljoprivredna stvarnost Gorskog kotara odudara od prizora iz nekih planinskih krajeva Europe, na čijim se pašnjacima mogu vidjeti brojna grla stoke, no pozitivnih goranskih primjera ipak ima. Jedan od njih je i farma Lužak u Liču nedaleko Fužina.

Nešto dulje od desetljeća na farmi Lužak odvija se ekološki uzgoj mesnih goveda, a vlasnici iz tvrtke "Vitek" taj su oblik proizvodnje danom otvorenih vrata ovog vikenda približili posjetiteljima. "Destogodišnja priča iz Gorskog kotara nije ekološka samo zbog proizvodnje mesa, već i radi funkcionalne obnove 400 hektara poljoprivrednog zemljišta", podsjeća glasnogovornik tvrtke "Vitek" Radovan Brnelić.

"Kad smo došli na ovo područje sve je bilo pod stablima breze, a odvodni su kanali u polju većinom bili zatrpani. S vremenom smo uložili dosta sati truda i rada na uređenju pašnjika, te tako uspjeli oplemeniti taj dio Gorskog kotara", kaže Brnečić.

Nakon početaka s pasminom Red Angus, nabavljena je proizvodno izdašnija pasmina goveda Aubrac, no ekološka se pravila proizvodnje, potvrđuje Radovan Brnelić, nisu mijenjala. "Proces se odvija prirodnim tijekom. Za vrijeme ispaše goveda na livadama njihov se gnoj rastrese i rastanjura i to je praktički jedini način gnojenja pašnjaka. Dakle, u tom procesu nema korištenja kemikalija niti umjetnih gnojiva", priča Brnelić.

Hrvatska još uvijek zaostaje za europskim trendovima vrednovanja razlike u cijeni između stočarsko-mesnih proizvoda iz ekološkog i klasičnog uzgoja, iako su na farmi Lužak odlično svladali i lekciju proizvodnje stočne hrane. Hranu gotovo i ne kupuju, već ju sami proizvodimo, a pritom imaju i viška.

"Taj višak plasiramo na domaće tržište, a tu se prvenstveno radi o sijenu. Uspjeli smo nabaviti dobru mehanizaciju, pa površine relativno brzo možemo pokositi i sijeno u relativno kratkom roku pospremiti. Ujedno smo izgradnjom jedne nove hale u posljednjih godinu dana poboljšali i uvjete skladištenja i sušenja", objašnjava glasnogovornik Brnelić.

Na farmi Lužak trenutačno ima stotinjak goveda, a njezino desetogodišnje funkcioniranje je omogućilo i otvaranje novih radnih mjesta. Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Goransko eko stočarstvo, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.