Hrvatski radio

Radio Rijeka

Praktična škola dječjih prava

10.04.2014.

18:52

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

17. susret Dječjih foruma Hrvatske odvijat će se od 11. do 13. travnja u Selcu. Dio su projekta Saveza Društava Naša djeca Hrvatske, te ministarstava Socijalne politike i mladih i Znanosti, obrazovanja i sporta čija je tema ''Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti za dječja prava''. Među sudionicima bit će i predstavnici Dječjeg gradskog vijeća i Dječjih foruma Opatije i Lovrana koji će se kolegama predstaviti kampanjom ''Graditelji mira''.

U godini u kojoj se obilježava 25 godina od donošenja Konvencije UN-a o pravima djece i 15 godina od početka Akcije Gradovi/općine prijatelji djece, u Društvu Naša djeca Opatija obilježavaju 20 godina od osnivanja prvog Dječjeg foruma. Tim su povodom izradili izložbu Labirint dječjih prava i kartu svijeta o stanju dječjih prava danas koje će postaviti ovoga vikenda u Selcu.

Forumaši Opatije i Lovrana od 2006. sudjeluju u međunarodnom projektu Tapori i to kampanjom Graditelji mira, a govorit će o pravima djevojčica te rodnim i spolnim ulogama. Predstavit će i svoja sudjelovanja na Dječjim susretima za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Belgiji i Cipru.

Pozvat će sve kolege da podrže kampanju pod nazivom Opredijeli se da budeš Prvak prava djeteta koju je pokrenulo 14 međunarodnih i europskih udruga za dječja prava da bi potaknuli članove Europskog parlamenta da prihvate i potpišu Manifest dječjih prava.

Opatijski i lovranski forumaši predstavit će grad Opatiju kroz stihove Drage Gervaisa i opatijsku kameliju, a općinu Lovran kroz dobrećanske marune, trešnje i karneval. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.