Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predizborna kampanja: što će se naplaćivati?

08.04.2014.

13:05

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hoće li se u Rijeci političarima konačno početi naplaćivati korištenje javnih površna za postavljanje promidžbenih šatora i štandova, ovisit će ipak o mišljenju Državnog izbornog povjerenstva, iako je na današnjem gradonačelnikovom kolegiju prihvaćen prijedlog zaključka koji na to upućuje.

Tvrtka Flumins, koja ima koncesijski ugovor za reklamne panoe,  prepustit će ih u vrijeme kampanje Gradu, koji će ih uz jamstvo od po 4 tisuće kuna, političarima ustupati uz naknadu. Predizborni skupovi će se održavati na Trgu 128. i Trgu 111. Brigade HV-a uz dnevnu naknadu od 11,25 kuna po četvornome metru. Polozi od po 4 tisuće kuna jamstvo su da će političari nakon završetka kampanje ukloniti svoje plakate, a neće im biti dopušteno oglašavanje na autobusnim čekaonicama.

Izborna promidžba za članove u Europski parlament konačno bi trebala donijeti novine u tretmanu stranaka i kandidata tijekom kampanje. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel danas je, na prijedlog Odjela za komunalni sustav,  prihvatio zaključak o naplati korištenja javnih površina i druge  gradske imovine za vrijeme izborne promidžbe za članove u Europski parlament.

Prihvatio je stav pravnika koji tvrde da je to u skladu sa izmjenom Zakona o političkim strankama, ali i dalje nije siguran treba li baš sve tako i provoditi te je zatražio hitno pribavljanje mišljenja Državnoga izbornoga povjerenstva.

Obersnelu je prihvatljivo da stranke daju jamstvo od 4 tisuće kuna i naknadu za korištenje panoa, ali ne i da im se u kampanji naplaćuje korištenje javnih površina za štandove i šatore koje bi postavili na Korzu.

Prijašnjih je godina Grad političarima omogućavao korištenje oglasnih i javnih površine te urbane opreme  - bez naknade. Javlja Lea Domijan Fišter:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.