Hrvatski radio

Radio Rijeka

Predsjednik Sobranja u službenom posjetu Rijeci

25.01.2014.

13:06

Autor: Branka Malnar / Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je suradnja Republike Hrvatske i Republike Makedonije na visokom nivou, još ima dosta mogućnosti za njeno unaprjeđenje. Posebice u gospodarstvu te prometnoj povezanosti. Rečeno je na današnjem prijamu u Rijeci koje je gradonačelnik Vojko Obersnel priredio za predsjednika Sobranja Republike Makedonije NJ.E. Trajka Veljanoskog.

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Na prijamu je bilo govora o mogućnostima unaprjeđenja suradnje Hrvatske i Makedonije u kontekstu Rijeke kao važne luke za područje Jugoistočne Europe, kao i aktivnostima makedonske nacionalne manjine i njihovom doprinosu uspostavi još boljih odnosa. S obzirom na velik broj Makedonaca koji žive na području primorsko-goranske županije i grada Rijeke, kao i obostrani interes za jačanje turizma, naglašena je potreba boljeg prometnog povezivanja Rijeke i makedonskih gradova Ohrida i Skopja uspostavljanjem linija niskotarifnih prijevoznika s riječke zračne luke, barem u ljetnim mjesecima.

Istaknuta je i uloga Lektorata za makedonski jezik i književnost pri Filozofskom fakultetu u Rijeci na kojem  je Makedonsku književnost i Makedonski jezik studiralo preko 2000 studenata. Naglašeno je kako Grad Rijeka  i Bitola imaju potpisan Sporazum o prijateljskoj suradnji, a u Rijeci je otvoren i prvi makedonski konzulat u Hrvatskoj.

Predsjednika Veljanoskog interesiralo je kako je  riješeno stanje u hrvatskoj brodogradnji u kontekstu zahtjeva koje je svojevremeno EU postavila Hrvatskoj, bilo je govora i o načinu punjenja proračuna i glavnim izvorima prihoda proračuna Grada Rijeke te cijeni gradnje stanova za tržište.

Na inicijativu Mihaila Davčevskog, predstavnika makedonske nacionalne manjine za Primorsko-goransku županiju i Gorana Kalođere, počasnog konzula Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj najavljeno je osnivanje Hrvatsko-makedonskog gospodarskog foruma, kojim bi se još više razvila ekonomska suradnja, a isto tako najavljena je mogućnost uspostave prijateljskih odnosa Ohrida i Opatije.

Predsjedniku Sobranja Republike Makedonije ovo je prvi put da boravi u Rijeci, a tijekom svog službenog boravka u Hrvatskoj, uz Zagreb i Rijeku posjetio je i Opatiju.

Prilog Branke Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.