Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:34 / 24.01.2016.

Autor: Hrvatski Radio

Preminula legendarna Žuži Jelinek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proslavljena hrvatska modna dizajnerica, stilistica i spisateljica Žuži Jelinek umrla je u subotu u 96. godini u Zagrebu. Svestrana žena bogatoga iskustva dio je života provela i u srcu Kvarnera - u Opatiji.

Rođena je 1922. kao Suzana Faber u Budimpešti. Majka joj je podrijetlom Mađarica, a otac Hrvat. Pravo ime joj je Suzana, mađarski Žužana, što je skratila u Žuži. Prezime Jelinek zadržala je iz prvog braka, od dr. Jelineka.
Bila je iz siromašne židovske obitelji gluhonijemih roditelja koji su u Maksimirskoj ulici u Zagrebu proizvodili četke.

Kao "šnajderica" kostime je krojila i ženama tadašnje komunističke vrhuške. Zanat je Žuži Jelinek naučila kod Nine Ricci u Parizu, gdje je počela raditi sa 17 godina. Kratko je radila i za Coco Chanel. U Švicarskoj je provela 58 godina, a svoje modele prodavala je i u Americi te Japanu.

Po povratku u Zagreb otvorila je vlastitu obrtničku radnju. Nakon prvog supruga Eriha Jelineka udavala se još triput, a zahvaljujući svom golemom životnom iskustvu, kao spisateljica pisala je kolumne i romane temeljene na vlastitom životu. Osebujna Žuži napisala je deset knjiga, a zadnja je objavljena 2013. pod naslovom "Živjeli muškarci".

Bila je dugogodišnja članica Vijeća Židovske općine Zagreb. Dio života Žuži Jelinek provela je i u Opatiji. Tako je telegram sućuti njezinoj obitelji uputio i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.