Hrvatski radio

Radio Rijeka

Premlaćivanje prelilo čašu: i Pažani prosvjeduju protiv berača smilja

22.11.2014.

14:45

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon Krka, i paške udruge organizirat će mirni prosvjed – u nedjelju u pet do 12 uputit će zahtjev nadležnim institucijama da konačno stanu na kraj ilegalnim beračima smilja na otocima.

Zadarska policija traga za više osoba koje sumnjiči za težak napad na 65-godišnjega muškarca s otoka Paga. Napadači su na nesretnoga muškarca nasrnuli nakon što ih je upozorio da ne beru smilje na njegovu zemljištu, pri čemu je ozlijeđen. 

Drugo nam ne preostaje, kaže Boris Palčić, predsjednik paške udruge pčelara Kadulja: "Pažanima je već puna pipa svega u vezi branja smilja. To je takva devastacija, ekocid. Ne poštuje se zabrana Ministarstva, ruše se suhozidi, pušta se blago na cestu… Već je bilo i nekoliko prometnih nesreća, oštećenja automobila. I sad je na kraju došlo do sukoba tih hordi berača s domicilnim stanovništvom, s pastirima. Čak su jučer jednoga pretukli. Iako smo prosvjed već prije najavili, ovo premlaćivanje je kap koja je prelila čašu! Podršku će nam pružiti i naši prijatelji s otoka Krka, koji su to već uspjeli riješiti", kaže Palčić.

Pažane posebno smeta različito tumačenje i primjena zakona: "Čujem da je policija zaplijenila bilje na Krku, čujemo da je policija Policijske uprave ličko-senjske također u Novalji radila zapljenu. Samo zadarska policija ne reagira, ne znam zbog čega. Moramo postići provedbu zabrane branja smilja i ostalog samoniklog bilja jer ako se ljudi počnu sami obračunavati s beračima, moglo bi se svašta dogoditi", upozorava Palčić.

Organizator prosvjeda, Koordinacija udruga otoka Paga, smatra upitnim kako je uopće došlo do izdavanja dozvola za branje smilja, tzv. zaštićene biljke. Je li itko napravio neovisne studije o komercijalnoj eksploataciji te tko je ustvari ovdje zaštitio svoje privatne interese i po kojoj cijeni?

Podsjećaju da je u doba izdavanja dozvola otkupljivačima i beračima, već bila potpisana direktiva Europske unije Natura 2000 koja države potpisnice obavezuje na zaštitu u njoj navedenih staništa, u koja spadaju i kamenjarski travnjaci na kojima raste smilje. "Trebamo li čekati da se iščupa i zadnji smilj, da se sruši zadnji kamen iz suhozida? Hoćemo li raspustiti ovce u maslinike i vinograde..?", pitaju se.

Pod pritiscima javnosti, na prijedlog Državnoga zavoda za zaštitu prirode, Ministarstvo zaštite okoliša je 26. rujna 2014. donijelo uredbu o zabrani branja smilja na otocima Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu te tako pokušalo ublažiti svoju pogrešku nepoštivanja EU direktiva.

Spomenuta odluka potaknuta je nastojanjem da se očuvaju posebno osjetljiva otočna područja. "Nakon donošenja uredbe jedino zajedničko svim tijelima koja bi trebala sprovoditi tu odluku je - da je ne sprovode. A na naše prijave i upozorenja nema odaziva!", kažu u Koordinaciji u kojoj su udruge uzgajivača paške ovce KolanRogujica i Zaglava, Udruga proizvođača paškog sira otoka Paga, Udruga lunjskih maslinara, lovačko društvo Kamenjarka i udruga pčelara Kadulja. Javlja Branka Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.