Hrvatski radio

Radio Rijeka

Presađivanje rožnice - novi zahvat u riječkom transplantacijskom programu

20.07.2017.

14:16

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva transplantacija rožnice u Rijeci izvedena je jutros na Klinici za oftalmologiju. Najčešća transplantacija na svijetu dosad se nije obavljala u riječkome KBC-u, pa pacijenti iz našega kraja odsada više neće morati odlaziti u Zagreb zbog ovoga zahvata.

Keratokonus je degenerativna bolest oka, pri kojoj se u rožnici događaju strukturne promjene, uzrokujući stanjenje rožnice i postupnu promjenu njene zakrivljenosti u konusan oblik. Obično pogađa mlađe, radno sposobne osobe i jedna je od najčešćih bolesti zbog kojih se izvodi transplantacija rožnice. Presađivanje rožnice, u prosjeku iznimno uspješan operativni zahvat, pacijentima vraća vid.

Novu rožnicu dobila je žena rođena 1962. godine s očnom bolesti keratokonus. Operacija je protekla odlično, bez komplikacija. Zahvat je trajao dvadesetak minuta, izveden je pod općom anestezijom i pacijentica je već za jedan sat bila budna, u svojoj bolničkoj sobi. Osjeća se dobro, ispričala je novinarima prof. dr. sc. Iva Dekaris iz zagrebačke Specijalne bolnice svjetlost.

Predstojnica Klinike za oftalmologiju KBC-a Rijeka doc. dr. sc. Maja Merlak dodala je da slijedi dugotrajan oporavak: pacijentica će u sljedećih nekoliko mjeseci morati obaviti niz pregleda, prvo svaki dan, potom svakih nekoliko dana. Potpunu vidnu oštrinu trebala bi imati za nekoliko mjeseci. Uspješnost ovoga zahvata u prosjeku je veća od 95 posto jer je rožnica "imunološki privilegirano tkivo" i odbacivanje stranoga tkiva događa se iznimno rijetko, objašnjavaju liječnici.

Prva riječka transplantacija rožnice primjer je multidisciplinarne suradnje hrvatskih liječnika: osim KBC-a Rijeka i bolnice Svjetlost, sudjelovali su stručnjaci iz KBC-a Rebro iz Zagreba, gdje je smještena hrvatska očna banka. Smisao očne banke, koja u Hrvatskoj postoji od 1995., jest da se prije operacije kvaliteta donorske rožnice procijeni pod mikroskopom, kako bi pacijenti sigurno dobili zdravo tkivo.

Današnji operativni zahvat plod je dugogodišnje suradnje riječkih oftalmologa sa stručnjacima iz Svjetlosti. Presađivanje rožnice u svijetu je inače najčešća transplantacija: u SAD-u i Europi godišnje se izvede oko 40 tisuća takvih operacija, a u Hrvatskoj oko 150 svake godine.

I riječki i zagrebački liječnici zadovoljni su i ponosni što se na poduži popis transplantacija koje se obavljaju u KBC-u Rijeka upisala i keratoplastika. Dosad je to bio gotovo jedini zahvat zbog kojega su oftalmološki bolesnici iz ovoga kraja morali odlaziti u druge bolničke centre. Ovako se nastavlja bogata riječka tradicija transplantacija, koju je 1971. počeo Vinko Frančišković prvom transplantacijom bubrega u Hrvatskoj, naglasila je zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Nives JonjićPoslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.