Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prijetio smrću i trovanjem proizvoda u Plodinama

19.03.2014.

14:29

Autor: Blanka Uzelac / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako bi od trgovačkog društva „Plodine" iznudio više stotina tisuća eura, 48-godišnji Riječanin prijetio je smrću djelatnicima uprave Plodina, te da će, ako mu ne udovolje, zatrovati hranu na više njihovih prodajnih mjesta.

Uhićen je i predan pritvorskom nadzorniku pod sumnjom za iznudu i nedozvoljeno držanje oružja, priopćeno je na izvanrednoj konferenciji za novinare u riječkoj policiji. Umirovljenik je već prijavljivan zbog obiteljskog nasilja.

Istraga je trajala četiri mjeseca. Osumnjičenik je uputio više desetaka pisama članovima Uprave i NO te im slao poruke i elektroničkom komunikacijom, kazao je voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PU primorsko-goranske Dražen Horvat.

Pretresom osumnjičenikova doma pronađeno je mnoštvo dokaza koji ga potvrđuju kao iznuđivača te pištolj koji je ilegalno posjedovao. U bilježnicama je vodio preciznu evidenciju svih svojih postupaka te planirao sljedeće korake. 

Među pronađenim predmetima je i nekoliko mobitela koje je često mijenjao, a jedan od njih bio je obložen u olovnu navlaku i zakopan, vjerojatno kako se ne bi otkrio njegov signal. Zasad nije utvrđeno da je imao pomagače, a nije pronađena ni supstanca za trovanje proizvoda kojom je prijetio.

Horvat je istaknuo da niti u jednom trenutku tijekom proteklih mjeseci nisu bili u opasnosti osobe ili proizvodi u marketima trgovačkog lanca. Iz dokumentacije se vidi da Plodine nisu bile jedina žrtva iznude, pa se kriminalističko istraživanje nastavlja. Javlja Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.