Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prikupljene riječke uspomene iz Prvoga svjetskog rata

13.12.2014.

16:00

Autor: Lea Domijan Fišter, Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu stote obljetnice Velikoga rata, u Rijeci su se se jučer i danas prikupljale i digitalizirale uspomene iz toga doba, koje će se potom pohraniti na Europeani, velikoj internetskoj enciklopediji europske kulturne baštine.

Predmeti iz tih burnih vremena mogli su se donijeti na stručnu digitalizaciju u Narodnu čitaonicu na Korzu. Tako je Anton Čubranić donio uspomenu na svoga djeda Ivana, tada 37-godišnjeg Bašćana, oca petero djece, mobiliziranog i poslanog u Galiciju, odakle se nije vratio.

Ivanov unuk danas je donio razglednicu s Karpata, pisanu na kori drveta 1916. godine. Građani su, između ostaloga, donijeli veliku sablju, dopisnice, niz od 60 razglednica, čuturicu s ugraviranim imenom vojnika na ratištu u Italiji, sliku broda „Sent Isztvan“, koji je torpediran, a vojnik koji je pisao spašen je nakon potapanja, rekla nam je organizatorica Andrea Sulić Vonja.

Europeana je od 2011. godine organizirala više od 150 prikupljanja uspomena u 15 država Europe. Do sada je prikupljeno 400 tisuća rijetkih dokumenata, 700 sati filmskog materijala te više od sto tisuća osobnih dokumenata i predmeta od 10 tisuća sudionika rata. Sve su to donijeli članovi obitelji, kao jučer i danas u Rijeci.

Na Europeani se pohranjuju digitalne verzije uspomena - znači ne sami predmeti i dokumenti, već njihove fotografije u digitalnom formatu. Dio je to velikoga europskog projekta kojim se želi sačuvati povijesna, kulturna, znanstvena i umjetnička baština Staroga kontinenta, koja je putem interneta dostupna svima.

Prikupljanja uspomena provode se diljem Europe kako bi se na jednome mjestu selektirala, obradila i prezentirala povijesna građa s cijeloga kontinenta. Kako to izgleda, možete provjeriti ovdje.

Za Rijeku i okolicu Prvi svjetski rat predstavlja završetak “zlatnoga” doba napretka i razvoja - mnoštvo je ljudi mobilizirano i poslano na fronte od Galicije do Soče, tvornice prelaze na ratnu proizvodnju, civilni život grada gotovo posve zamire, a nakon rata počinju borbe oko toga kome će pripasti grad i ovo područje. Uskoro u Rijeku ulaze D’Annunzijevi legionari i počinje potpuni kaos…

Dio razloga zbog kojih se o Prvome svjetskom ratu manje govori, i gotovo da nema spomenika koji na njega podsjećaju, jest činjenica da su hrvatski, a onda i riječki vojnici, u tome ratu bili na gubitničkoj strani - onoj Austro-Ugarske Monarhije koja se nakon rata raspada. Upravo je zato svaka uspomena na to krvavo i burno doba tim vrednija.

Detalje o projektu doznali smo od Kristiana Benića iz Gradske knjižnice Rijeka, koja organizira prikupljanje na našem području, a posjetili smo i Narodnu čitaonicu gdje su građani donosili uspomene:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.