Hrvatski radio

Radio Rijeka

Primjer dobre prakse: samozapošljavanje žena

08.03.2016.

13:57

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodna konferencija "Re-start women 2.0" kojom se želi pomoći obrazovanju i zapošljavanju žena koje su nakon porodiljnog dopusta ostale bez posla ili se žele samozaposliti, održana je u Rijeci. Istaknuti su primjeri dobre prakse.

Hrvatska je, uz Njemačku, Italiju, Nizozemsku i Englesku, jedna od pet europskih zemalja koja je iz EU fondova povukla oko 199 tisuća eura. 300 žena u pet europskih institucija obuhvaćeno je dvogodišnjim Erasmus programom obrazovanja odraslih.

Dvanaest žena prolazi edukaciju uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te riječke Ustanove za obrazovanje odraslih Dante koja je za edukaciju engleskog jezika dobila 38 tisuća euraTri riječke poduzetnice uspjele su se samozaposliti: jedna kao dadilja, druga strance uči hrvatski jezik, a treća je pokrenula novu proizvodnju.

Alenka Tvrtković je prije devet mjeseci počela s proizvodnjom zdravih energetskih pločica. 25 tisuća kuna subvencije Zavoda za zapošljavanje uložila je u kemijsku i druge analize potrebne da se energetske pločice nađu u dućanima te za jedan stroj. Što se prodaje proizvoda tiče, njene energetske pločice dostupne su na pet lokacija u Rijeci, deset u Zagrebu te raznim fitness centrima i u jednoj ljekarni u Istri. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.