Hrvatski radio

Radio Rijeka

Priprema se dokapitalizacija Luke Rijeka

18.07.2014.

14:15

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Luka Rijeka sprema se na dokapitalizaciju. Država se povlači iz većinskoga vlasništva, prema kojem joj sada pripada oko 85 posto tvrtke. Luka dobro posluje, promet raste, ali sporo ide preseljenje izvan središta grada te izostaje suradnja sa saborskim zastupnicima.

O razvojnim planovima riječke luke govorilo se na sjednici Gospodarskoga vijeća Županijske komore Rijeka. U perspektivi Luke Rijeka je da država izađe iz vlasništva. Udio države i državnih fondova trenutačno je 85 posto, a smanjivat će se do razine o kojoj će odlučivati vlasnik, rekao je direktor Luke Rijeka Vedran Devčić.

Tvrtka je profitabilna, broj zaposlenih drastično je smanjen u posljednjih 10 godina, promet raste, pripreme za dokapitalizaciju u završnoj su fazi, a u rujnu bi mogli početi razgovori s potencijalnim ulagačima. Riječka luka još uvijek ima veliki problem sa smještajnim kapacitetima, a preseljenje iz središta grada ide sporo.

To su uočili i članovi Gospodarskoga vijeća koji su uputili kritiku i saborskim zastupnicima s kojima, kažu, nemaju kvalitetnu suradnju. Obećanje da će se to popraviti dobili su od nazočnih Luke Denone i Ane Komparić Devčić. Važno je o gospodarskim temama raspravljati u struci, a tako će se raditi i ubuduće, poručuje Vidoje Vujić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.