Hrvatski radio

Radio Rijeka

Proljetno čišćenje Hrvatske - Zelena čistka 2014.

26.04.2014.

08:01

Autor: Marijana Smokvina / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I ovog proljeća diljem Hrvatske, ali i puno šire, događa se Zelena čistka. Svjetska akcija čišćenja okoliša u Hrvatskoj se održava treću godinu zaredom, a uključiti se može tko god želi.

Testiranje Plave vreće u Baški              Zelena čistka dolazi i u Bašku na otoku Krku. Brojne teško pristupačne plaže obilazit će volonteri udruge Obala naših unuka, koji iskustvo u takvim akcijama stječu zadnja četiri ljeta čisteći obale Unija. Otpad s bašćanskih plaža prikupljat će u plave vreće obilježene QR kodovima te tako testirati projekt Plava vreća, čiji je cilj povezati turiste, lokalnu zajednicu i ekologiju. Plava vreća trebala bi na Krku u pravom smislu zaživjeti početkom lipnja.

Treća zelena čistka održava se danas u cijeloj Hrvatskoj u okviru globalne kampanje World Cleanup. Pod motom Jedan dan za čist okoliš u Rijeci će se čistiti na šest lokacija, a svi koji žele mogu se uključiti u ovu svjetsku akciju čišćenja, bilo u Rijeci, bilo u nekom drugom mjestu naše županije ili drugdje u Hrvatskoj.

Tko čisti, ne baca, istaknula je voditeljica Zelene čistke Helena Traub koju organizira opatijska udruga Žmergo. Sve informacije o lokacijama čišćenja i koordinatorima mogu se naći na internetskoj stranici www.zelena-cistka.org.

Tko se odluči čistiti u Rijeci, od Grada će dobiti majicu, a KD Čistoća osigurat će vreće za otpad, jednokratne rukavice, kontejnere, mehanizaciju te kamione koji će odvoziti otpad.

S primarnim odvajanjem otpada članovi Žmerga upoznavali su građane na riječkom Korzu. Znanje je prvi korak prema ekološkom i održivom načinu življenja te čist okoliš o kojem dobro brinemo. Uoči velike čistke, s Helenom Traub razgovarala je Marijana Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.