Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pronađene i deaktivirane bombe na riječkom području

14.03.2014.

14:01

Autor: B. Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U samo nekoliko dana na riječkom području pronađeno je nekoliko eksplozivnih naprava. Policija stoga upozorava građane da ih je vrlo opasno odlagati u prirodu ili kontejnere, a svo oružje građani mogu dobrovoljno predati bez sankcija.

Jednu minobacačku minu cal 60 mm preuzeli su djelatnici Protueksplozijskog odjela Policijske uprave primorsko-goranske od zaposlenika otkupne stanice u Rijeci, koji su je zamijetili prilikom odvoza metalnog otpada. Dva dana ranije jedan je građanin na šumskom predjelu na području Kastva pronašao dvije ručne bombe M75 te o tome obavijestio policiju. Navedene bombe, kao i granata bit će uništeni po pravilima struke.

Odlaganjem ovakvih opasnih sredstava u šumi, kontejnerima ili bilo kojim drugim mjestima dostupnim građanima i djeci postoji mogućnost njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja. Stoga iz policije podsjećaju da bez sankcija mogu dragovoljno policiji predati sve vrste oružja i ubojitih sredstava. Oni koji ta sredstva, odnosno oružje, prijave policiji kako bi ih predali neće se niti prekršajno niti kazneno prijavljivati.

Još je jedan savjet da oružje i eksplozivne naprave, ako ih želite predati, ne nosite sami u policijske postaje da se ne bi slučajno aktivirale. Bolje je i sigurnije nazvati policiju na broj 192 ili doći u najbližu policijsku postaju. Po prijavljeno oružje ili eksploziv doći će posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka.  O svemu se dodatno možete informirati i pozivom na besplatan telefonski broj 0800 88 92.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.