Hrvatski radio

Radio Rijeka

Proračun KBC-a Rijeka umanjen 2,7 milijuna kuna

17.07.2014.

13:41

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proračun KBC-a Rijeka smanjen je za 2,686 milijuna kuna i sada je na razini onoga iz 2005. godine, rekla je predsjednica regionalnog sindikata zdravstva Radmila Belobrajdić-Čahut.

Najveći dio proračunskoga novca, do 1. srpnja to je bilo 43 milijuna, po novome oko 40 milijuna kuna, odlazi na plaće zaposlenicima. Teško je zamisliti što se može učiniti s ostatkom, kaže predsjednica regionalnog zdravstvenog sindikata Radmila Belobrajdić-Čahut. Sada je proračun na razini onoga iz 2005. godine, a do smanjenja je bio kao i godinu kasnije - 2006.

Belobrajdić-Čahut je komentirala i smjenski rad, odnosno dežurstva i prekovremene sate u bolnicama. Dvadesetčetverosatno dežurstvo liječnika nije protuzakonito, iako je možda u koliziji sa Zakonom, prema kojemu se ne bi smjelo raditi više od 180 prekovremenih sati godišnje. Dežurstva od 24 sata odrađivali su samo liječnici koji su o tome dali pisanu suglasnost.

Prema novom Zakonu o radu usvojenome prije dva dana moći će se prekovremeno raditi i do 250 sati godišnje, što se uređuje granskim kolektivnim ugovorom. Javlja Olivera Vinković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.