Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prosvjed ''Mame i tate Grada Rijeke za prava djece''

18.12.2014.

10:27

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Inicijativa ''Mame i tate Grada Rijeke za prava djece'' mirnim prosvjedom ispred riječke Gradske vijećnice, uoči rasprave o gradskom proračunu za iduću godinu, ukazala je na nepravdu subvencioniranja troškova djece u privatnim i vrtićima Grada Rijeke.

Transparentom ''Rijeko grade moj mi nismo samo broj - stop diskriminaciji djece u Rijeci'' mame i tate okupili su se ispred vijećnice Grada i mirnim prosvjedom ukazali na nepravdu u subvencioniranju riječkih predškolaca.

Predškolci koji idu u dječje vrtiće kojima osnivač nije Grad, a takvih je četiristotinjak, dobivaju dvostruko manju subvenciju, iako mame i tate plaćaju poreze i prireze kao i svi ostali roditelji. Troškove djece koja pohađaju ''privatne'' vrtiće Grad subvencionira sa 729 kuna, dok 1400 kuna, gotovo dvostruko više, dobivaju oni koji idu u vrtiće kojima je grad i osnivač.

Uoči rasprave o gradskom proračunu za iduću godinu, mirnim prosvjedom ''Mame i tate grada Rijeke za prava djece'' upozorili su da gradonačelnik Vojko Obersenel i dalje nama senzibiliteta za njihove mališane, jer im nije izjednačio subvencije za vrtić s ostalom djecom. Dodaju da su amandman na prijedlog proračuna za izjednačavanje subvencija svim predškolcima uputili HDZ i Lista za Rijeku, a potporu pruža i županijska Udruga ''Vrtić za svu djecu''. 

Što su na prosvjedu rekle mama Morana Jokić iz inicijative, te Mirna Međimorec iz Udruge ''Vrtić za svu djecu'':

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.