Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prosvjed "Za spas Gorskoga kotara" na Markovu trgu

20.03.2014.

12:15

Autor: Neva Funčić / Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zelena stranka organizira prosvjed za spas Gorskoga kotara na Markovom trgu u Zagrebu u petak 28. ožujka, najavio je u Rijeci predsjednik te stranke Aljoša Babić.

Zeleni smatraju da će ukidanje Zakona o brdsko-planinskim područjima dodatno unazaditi već težak život u Gorskom kotaru. Aljoša Babić je najavio i da će ministru rada Mirandu Mrsiću uputiti zahtjev za organizacijom javnih radova na izvlačenju polomljene drvne mase iz goranskih šuma. 

Zelena stranka očekuje i skori plan Ministrastva zaštite okoliša te županijske ustanove Priroda za sanaciju šteta u zaštićenom krajoliku Kamačnik, park-šumi Golubinjak i Nacionalnom parku Risnjak.

Goranski branitelji: Gorski kotar u ponoru

Danas su na loš položaj Gorskoga kotara upozorili i branitelji toga kraja. Koordinacija braniteljskih te udruga invalida Domovinskog rata Gorskoga kotara priopćenjem se pridružila inicijativi lokalnih samouprava da se za goransko područje osmisle zakonska rješenja koja bi omogućila opstojnost i razvoj toga kraja.

Vlada Republike Hrvatske, ističu goranski branitelji, trenutačno ne nudi zakone koji uvažavaju posebnost života u brdsko-planinskim područjima, što većina zemalja Europske unije čini. Takav odnos državne vlasti Gorski kotar nezaustavljivo gura u ponor propadanja iz kojeg nema povratka, poručili su danas u Vrbovskom predstavnici goranskih braniteljskih udruga.

Poslušajte izjave predsjednika Zelene stranke Aljoše Babića i goranskog branitelja Gorana Jardasa:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.