Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prve godine 130 bolesnika u hospiciju

24.01.2014.

14:38

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježena je prva godišnjica osnivanja riječkog hospicija - prvog u Hrvatskoj - gdje se zahvaljujući suradnji Riječke nadbiskupije, Ministarstva zdravlja, Županije Primorsko - goranske i Grada Rijeke - skrbi o neizlječivo bolesnima u terminalnoj fazi bolesti.

Boravak u hospiciju je besplatan, ima 14 bolesničkih postelja, a u prvoj godini skrbilo se o 130 neizlječivo bolesnih, koji na smještaj čekaju od dva do najduže sedam dana, rečeno je na svečanom obilježavanju godišnjice rada.

Pacijentima se pruža zdravstvena i duhovna skrb te psihološka pomoć, a članovi obitelji uz svoje najbliže mogu boraviti danonoćno, ako to žele, kaže glavna medicinska sestra Larisa Miletić.

U hospicij se primaju bolesnici u terminalnoj fazi kronične ili maligne bolesti kojima njihov liječnik opće prakse ili specijalist u bolnici ispuni liječničku potvrdu da je aktivno liječenje završeno i da je potreban smještaj u hospicij. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.