Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi hrvatski ''antialergijski hotel''

28.07.2014.

14:12

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vitality Hotel Punta iz Velog Lošinja prvi je u Hrvatskoj dobio međunarodni certifikat ECARF, koji potvrđuje da su proizvodi i usluge u potpunosti prilagođene ljudima sklonim alergiji, te tako postao prvi tzv. antialergijski hotel u Hrvatskoj, izvijestili su danas iz Jadranka hotela.

Hotel je taj certifikat dobio nakon zahtjevne revizije kojima su ispitivani brojni uvjeti: posebni standardi u pripremi hrane; izbjegavanja bilja koje uzrokuju alergije, npr. trave koje cvjetaju, lijeske, breze ili masline; uspostava zona u kojima nema kućnih ljubimaca; uvođenje lončanica uzgojenih po metodi hidrokulture s ciljem smanjenja rizika od plijesni; upotreba proizvoda za osobnu higijenu osoba s osjetljivom kožom, npr. bezmirisnih ili sapuna bez alergijskih supstanci.

I prije tog certifikata Hotel Vitality Punta bio je jedan od prvih u kojima se moglo unaprijed naručiti jela bez alergena, odnosno sastojaka koji uzrokuju alergiju prema individualnoj osjetljivosti, ističu iz Jadranke. Dodaju da taj hotel općenito zagovara filozofiju odmora u skladu s netaknutom ljekovitom prirodom koja ga okružuje te je nedavno dobio i certifikat Sustainble Hotel.

Certifikat ECARF European Centre for Allergy Research Foundation dodjeljuje neprofitna fondacija smještena u okviru Klinike za dermatologiju, venerologiju i alergologiju Medicinskog fakulteta u Berlinu. Riječ je o interdisciplinarnoj ustanovi za tretiranje, istraživanje i razmjenu znanja u području alergologije, u čemu surađuje s Allergie-Centrum-Charité. Javlja Eduard Kišić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.