Hrvatski radio

Radio Rijeka

Prvi hrvatski udžbenik o debljini: "Debljina - klinički pristup"

14.12.2016.

16:17

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva cjelovita medicinska knjiga o debljini u Hrvatskoj predstavljena je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Pod naslovom "Debljina - klinički pristup" urednik Davor Štimac okupio je radove 54 autora, što znači multidisciplinaran pristup javnozdravstvenom problemu.

Prva cjelovita medicinska knjiga o debljini u Hrvatskoj predstavljena je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Izdavači knjige "Debljina - klinički pristup" su Hrvatsko društvo za debljinu pri Hrvatskom liječničkom zboru, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske i Medicinska naklada.

Urednik Davor Štimac okupio je radove 54 autora sa sveučilišta iz cijele Hrvatske, dvadesetak s riječkog Medicinskog fakulteta. Od debljine kao javnozdravstvenog problema, preko uloge debljine u razvoju kroničnih nezaraznih bolesti, specifičnosti debljine u različitim životnim razdobljima, multidisciplinarnog pristupa liječenju, do najnovijih oblika liječenja - knjiga je podijeljena u sedam tematskih cjelina. 

Recenzenti, akademik Danijel Rukavina i dr. Maja Radman, opisuju je kao izvor najnovijih spoznaja o debljini, koji je pri tom metodološki inovativan te izrazom pristupačan najširem krugu čitatelja. To je "...medicinska knjiga koja se čita u jednom dahu", istaknuo je dr. Rukavina.

Svaki drugi Europljanin ima višak kilograma, a 60 posto stanovnika Hrvatske je preuhranjeno. Dakle, govorimo o ozbiljnom problemu koji uglavnom neozbiljno shvaćamo, zaključio je autor ilustracija knjige Ivan Mišković.

Knjiga je pripremana dvije godine, rekao je doktor Štimac, poslušajte što je dodao: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.